Code snippets

warning: Creating default object from empty value in /home/tutorials/domains/n00btutorials.nl/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
In de categorie code snippets komen stukje code voorbij die handig zijn, maar te kort om een hele tutorial te schrijven. Hier komen snippets terug van alle soorten code: PHP, Javascript, CSS, HTML en jQuery.

Achtergrond die altijd past

Als eens tegen het probleem aangelopen dat je een achtergrond als foto wilde, maar dat dit niet goed lukte? Ik ook, en naar wat zoeken ben ik achter de oplossing gekomen. Uiteindelijk bleek dat dit helemaal niet zo moeilijk is

Website wrapper

Om te beginnen moet de website binnen één DIV element staan. De meeste moderne sites worden op deze manier opgebouwd, dus dat zal geen probleem zijn. Hier moet er nog een DIV element toegevoegd worden, naast de wrapper. Hierin wordt dan een IMG tag geplaatst die weer naar de afbeelding verwijst. Globaal ziet dit er dan ongeveer zo uit:

E-mailadres valideren (jQuery & PHP)

Waar de eindgebruiker zijn gegeven kan invoeren, is het vaak ook nodig om het e-mailadres in te laten voeren. Indien je wilt voorkomen dat de gebruiker een verkeerd e-mailadres invoert kan het soms lastig zijn hier een goede functie voor te vinden. Speciaal daarvoor heb ik deze tutorial geschreven, om dit soort problemen te voorkomen.

PHP

PHP 5 < 5.2.0

Bij nieuwere PHP versies is er al een functie hiervoor ingebouwd, bij oudere PHP versies zul je dit zelf moeten regelen. Het makkelijkste is om dit met een zogenaamde reguliere expressie te regelen. De code ziet er dan als volgt uit:

 1. ereg("^[a-zA-Z0-9_]+@[a-zA-Z0-9\-]+\.[a-zA-Z0-9\-\.]+$]", $email);

Dit kan ook eenvoudig in een functie gegoten worden:

 1. function checkEmail($email) {
 2.         return ereg("^[a-zA-Z0-9_]+@[a-zA-Z0-9\-]+\.[a-zA-Z0-9\-\.]+$]", $email);
 3. }

Deze functie kan dan als volgt worden aangeroepen:

De Facebook Comments Box

Mensen eenvoudig commentaar laten plaatsen zonder een moeilijk reactie systeem te maken? Dat kan met de Facebook Comments box. Deze is binnen 10 minuten op je site te plaatsen, en ook anonieme gebruikers kunnen een bericht achterlaten!

Social media buttons

Om je website te (laten) delen op andere website's is het makkelijk om bij een product, artikel of pagina een knop te hebben zodat de bezoeker dit makkelijk kan. Gratis publiciteit is natuurlijk nooit weg, en een plaatsing op een dergelijke website is ook goed voor de score in Google. Daarom zal ik laten zien hoe je een button kunt maken voor Facebook, Twitter en Hyves.

Facebook

Facebook heeft een like button. Deze kun je heel eenvoudig op je eigen website plaatst. Het is enkel een iframe die naar een pagina op Facebook.com staat linkt. Hierdoor hoef je geen code op je eigen website te plaatsen. De code ziet er als volgt uit:

Is een getal deelbaar?

Situatie

Stel je voor: Je hebt een webwinkel, en een bepaald artikel mag enkel per 3 verkocht worden. Nu is de gebruiker vrij om een getal in te vullen, en dus ook getallen die niet voldoen aan deze eis.

Oplossing

De oplossing is vrij eenvoudig: Maak gebruik van het procent teken:

PHP

 1. $getal = 10;
 2. $deelbaar = 3;
 3.  
 4. if($getal % $deelbaar == 0) {
 5.         echo $getal . ' kan gedeeld worden door ' . $deelbaar;
 6. } else {
 7.         echo 'Dit getaal kan niet gedeel worden door ' . $deelbaar;
 8. }

Dit voorbeeld zal altijd aangeven dat het getal niet deelbaar is.

Inhoud syndiceren