We zitten midden in de winter, de kans op gladheid is hoog. Het is daarom belangrijk om op een aantal dingen te letten voordat je de weg op gaat. In deze blog geven we je een aantal tips om ongelukken te voorkomen, en wat je moet doen als er toch wat gebeurd op de weg.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kan beter voorkomen dan het laten overkomen. Het is daarom slim om je auto/motor goed voor te bereiden voor de winter, en wanneer je weggaat van huis. Ten eerst is het altijd slim om je auto te keuren voor de winter. Hierdoor weet je zeker dat je veilig de weg op kan. Het is vervelend als je tijdens de winter op de weg erachter komt dat er iets niet goed zit in je voertuig, terwijl dit vooraf verholpen kon worden. Daarnaast is het aan te raden om winterbanden te nemen. Winterbanden zorgen voor meer grip waardoor je sneller kan ingrijpen, waardoor een botsing of zelfs een kettingbotsing voorkomen kan worden.

Zorg naast winterbanden ook voor een antivriesvariant van ruitenvloeistof. Wil je niet eerst de hele ochtend hoeven krabben? Zorg dan voor een goede deken voor over je voorruit.

Regelmatig even checken

Voordat je gaat rijden of nadat je gereden hebt is het altijd slim om even een aantal dingen te checken. Check bijvoorbeeld altijd even je banden of er geen kat onder ligt te slapen (die vinden het namelijk lekker warm bij de auto). Onthoud ook dat je in de winter beter je auto niet op de handrem kan zetten, je kan de auto beter in de eerste versnelling zetten. Dit komt omdat de handrem kan vastvriezen in de wintermaanden. Check daarbij ook altijd even je olie eens per week. De juiste olie zorgt er ook voor of je auto wel of niet start na een koude nacht.

Veilig op de weg

Wanneer je goed bent voorbereid en regelmatig verschillende bovenstaande punten hebt gecheckt is het zaak om ook veilig de weg op te gaan. Zorg er altijd voor dat je genoeg afstand houdt, ook als je winterbanden hebt. Goed zicht is daarnaast een vereiste (en zelfs verplicht). Zorg er dus altijd voor dat je auto ijs- en sneeuwvrij is (vergeet je spiegels niet). Kom je door de sneeuw vast te zitten? Probeer dat in de tweede versnelling weg te rijden om slippen te voorkomen. Hiermee zorg je ervoor dat je niet direct te veel gast geeft maar meer met je koppeling doet.