Bepaalde Pokémon zullen verloren gaan. Dat is de conclusie die we mogen trekken uit het opzetten van de dienst Pokémon Bank. Alle spellen die uitgekomen zijn van de 3DS hebben het geluk dat ze in deze gehuurde online kluis kan. Voor Pokemon DS games is het einde in zicht. Wie er op tijd bij was konden hun Pokémon op tijd in de service plaatsen. De service was echter weinig bekend in het Westen, dus bijna niemand maakte er gebruik van. Er werd vaker gekozen voor draadloze swaps, of bekabelde die daar behoefte aan hadden. Dit heeft echter een parallelle situatie gecreëerd waar mensen die geen 3DS hebben niet op tijd hun Pokémon kunnen oploaden. Wie het daarnaast alsnog op die manier voor elkaar krijgt mist zo een paar belangrijke moves uniek voor de dienst. Is het dus alsnog tijd voor Nintendo DS kopen? Of is de tijd al vervlogen?

Hidden abilities

Voor wie een perfectionist is komt hierbij meteen een beetje frustratie kijken. “Jouw” Pokémon zijn nu immers voor een deel incompleet. Wat scheelt is dat je als perfectionist waarschijnlijk al een 3DS hebt. Het is dus zaak om zoveel mogelijk van je Pokémon moet gaan overzetten naar het apparaat om ze op de dienst te krijgen. Voor wie het niet heeft kan je op zijn meest cynisch zeggen dat je op tweedehands 3DS koopt, het overzet, en dan deze weer online op de markt zetten. Er zijn ook mensen die integrale Pokémon Banks online zetten, voor wie niet achter wilt lopen.

De waarde van oud

Met de nieuwe Pokémon is duidelijk geworden dat cross compatibility niet langer de Pokémon garantie is. Ergens is dit ook logisch, zeker met een andere engine. Het roept wel de vraag op of het wel zo nuttig is om oude Pokémon te hebben. De sampling kan immers vreemd worden. Tegelijkertijd biedt het ook kansen bieden. Als Nintendo ervoor kiest om niet enkel bepaalde generaties maar een passende selectie te pakken voor elk spel kan dit een unieke kans zijn twee kanten op. Aan de ene kant kan je nu bepaalde Pokémon volwaardig hergebruiken. Het werkt ook de andere kant op, waar Pokémon die je mist nu alsnog gevangen kunnen worden. Met dit laatste in het achterhoofd kan het eerder geschetste probleem gemitigeerd worden. Het enige wat dan nog ontbreekt is dat het “jouw” Pokémon zijn. Idealiter zou Nintendo tooling uitbrengen om je Pokémon te redden, zeker aangezien ze geld vragen per jaar voor de service. Zeker nu originele Pokémon geel cartridges gestopt zijn met werken.